Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

BDDK Raporuna Göre Bireysel Kredilerdeki Değişimler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son raporuna göre, 2020’den 2025’in ilk çeyreğine kadar olan süreçte bireysel kredilerde önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki artış gözlemlenirken, konut kredilerinde ise belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle ihtiyaç kredisi kullananlar ve kredi kartı borçluları en çok risk altında bulunuyor.

Kredi Kullanımında Önemli Dönüşüm

Rapora göre, 2020 başlarında bireysel kredilerin büyük bir kısmını ihtiyaç kredileri oluştururken, 2025 Mart itibarıyla kredi kartları bu alandaki en büyük paya sahip oldu. Bu değişim, tüketicilerin harcamalarını finanse etme tercihlerinde önemli bir değişikliği yansıtıyor.

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın aktardığı bilgilere göre, 2020 yılında konut kredileri bireysel kredilerin yaklaşık %34’ünü oluştururken, bu oran 2025 Mart sonunda %13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri %1,16’dan %1,59’a yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin bireysel krediler içindeki payı %45,19’dan %37’ye gerilerken, kredi kartlarının payı %20’den %48’e yükseldi. Bu değişimle birlikte, bireysel kredilerde en büyük artış kredi kartlarında yaşandı.

Takipteki Kredilerde Belirgin Artışlar

Bireysel kredilerdeki değişim sadece kullanım oranlarını değil, takibe düşen kredileri de etkiledi. Son beş yılda takipteki kredi kartı borçları %1056 artarken, ihtiyaç kredilerinde bu artış %498 oldu.

Taşıt kredilerinde takipteki borçlar %20 artarken, konut kredilerinde takipteki miktar %36 azaldı.

Kredilerin takibe düşme oranlarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Konut kredilerinde takip oranı 2020’de %0,61 iken, 2025’in ilk çeyreğinde %0,15’e düştü. Taşıt kredilerinde takip oranı %2,91’den %0,37’ye geriledi.

Ancak ihtiyaç kredilerinde takip oranı %4,46’dan %4,64’e çıkarken, bireysel kredi kartlarında bu oran %5,40’tan %3,68’e indi.

Related Posts

Üretici: Zeytinyağının kilosu 500 liradan aşağı olmayacak

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde geçtiğimiz aylarda görülen ve birçok ili etkileyen zirai don, zeytin bahçelerini de vurdu. Üretici Ergün Döş, “Verim yok sıfır. Ne yapacağımızı bilmiyoruz devletimizden destek bekliyoruz. Geçen sene de para etmedi, hala …

Otomotiv devi küçülmeye gidiyor: Fabrika sayısını azaltacak, binlerce kişiyi işten çıkaracak

Japon otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

TÜİK açıkladı! Mart ayı dış ticaret endeksleri belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Dış Ticaret Endeksleri, Mart 2025” bültenini yayımladı. Verilere göre, mart ayında ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün grubunda bu artış yüzde 9,3 …

Vergide elektronik belge ibrazı resmen başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi inceleme süreçlerinde dijital dönüşümü hızlandıracak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle birlikte, vergi incelemelerinde artık elektronik sistem araçları …

Toplulaştırılan tarım arazileriyle bütçeye yılda 47 milyar TL katkı

“Bu kapsamda yılda 380 milyon litre yakıt tasarrufu sağlandı. Ayrıca 5,84 milyon ton karbon emisyonu azaltımı gerçekleştirildi”

İslam Memiş’ten altın için büyük dalgalanma uyarısı: Fiyatlar uçuşa mı geçiyor?

Altın fiyatları Nisan ayında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı. Ancak uzmanlar, Mayıs ayında piyasada sert dalgalanmaların yaşanabileceğini belirtiyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ons altının 3 bin doların altına sarkabileceğini ve yılın ikinci yarısında 3.700-3.800 dolar seviyelerine ulaşabileceğini öngörüyor.