Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Uzmanlar Kalp Sağlığınızı Korumanın Yaz Aylarındaki Önemine Dikkat Çekiyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, aşırı sıcakların kalp sağlığınızı nasıl etkilediği konusunda uyarılarda bulundu. Yaz sıcaklarının vücudun dengesini bozabileceğini, tansiyonda ani dalgalanmaların yaşanabileceğini ve vücutta su kaybı olduğunda kalbin iş yükünün artacağını belirtti. Özellikle kış aylarında evde kalarak hareketsiz kalan insanların yaz aylarında doğaya çıkma isteğiyle hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Karakaş, özellikle kalp sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde sıraladı: aşırı sıcaklar vücudun dengesini bozabilir, tansiyonda oynamalara sebep olabilir, su kaybı nedeniyle kalbin iş yükü artabilir. Bu nedenle yaz aylarında kalp sağlığına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara sahip olan kişilerin daha fazla etkilenebileceğini ifade etti.

Sabah ve Akşam Egzersizleri İle Tuz Tüketimine Dikkat Edin

Doç. Dr. Karakaş, kalp sağlığı için sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde egzersiz yapmanın önemine değindi. Ayrıca yaz aylarında tuz tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, haftada 4 gün 30 dakika tempolu egzersiz önerisinde bulundu. Tuz tüketimine de vurgu yaparak, günlük tuz alımının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Aşırı Sıcaklar Kalp Krizi Riskini Artırabilir

Doç. Dr. Karakaş, aşırı sıcakların kalp krizi riskini artırabileceğini belirterek, özellikle kalp hastaları ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bu riskten daha fazla etkilenebileceğini vurguladı. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

KKKA Hastalığı Kalbi Dolaylı Yoldan Etkileyebilir

Doç. Dr. Karakaş, sıcak havalarla birlikte kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının diğer ateşli hastalıklar gibi dolaylı yoldan kalbi etkileyebileceğini belirtti. Bu hastalığın yüksek ateş, kas ağrısı ve kanama gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade ederek, korunma önlemlerine dikkat çekti. Hareketli ve sıcak yaz günlerinde kalp sağlığınızı korumanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Karakaş, sağlıklı ve bilinçli bir yaşam tarzı benimsemenin kalp sağlığınızı olumlu yönde etkileyebileceğini belirtti.

Related Posts

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.