Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

2025 Yılında Türkiye’de Sağlık Kontrolleri

Türkiye genelinde 2025 yılı itibarıyla 24 milyon 800 bin kişi sağlık taramasından geçirildi. Aynı zaman diliminde ise 11 milyon 800 bin kişi düzenli olarak izlem altındaydı. Bu kapsamda 81 bin 269 kişiye hipertansiyon teşhisi konulurken, 232 bin 802 kişiye de diyabet teşhisi konuldu. Erken teşhisin önemi vurgulanarak bu kişilere uygun tedavi ve yaşam tarzı önerileriyle olası komplikasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sağlık alanında önleyici adımlar atmaya devam eden bakanlık, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yönelik risk değerlendirmeleri de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucunda 326 bin 506 kişide yüksek risk tespit edildi. Yüksek risk grubundaki bireylere yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi ve gerekli sağlık hizmetlerine yönlendirme gibi koruyucu önlemler uygulanmaya başlandı.

Bakanlık, kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmadan engellenmesi amacıyla yürütülen çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Related Posts

Uzm. Dr. Delice: Sıvı kaybı migreni tetikleyebilir

Uzm. Dr. Delice: Sıvı kaybı migreni tetikleyebilir

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.