Don Zararına Devlet Desteği Müjdesi

“`html

Manisa’da Don Anlaşması: Üreticilere Destek Müjdesi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, don olayından etkilenen üzüm bağlarını yerinde inceleyerek, devletin zarar gören çiftçilere destek vereceğini açıkladı. Gizligider, “Zirai don sigortası olmayan çiftçilerimizin, hasar gören ürünleri için yaptıkları harcamaların, devletimiz tarafından karşılanacağını duyuruyoruz. Anadolu’nun dört bir yanında inceleme yapıyoruz ve sigortalı olmayan çiftçilerimize ‘Devlet yanındadır’ mesajını veriyoruz,” şeklinde konuştu.

Tarımda Büyük Hasar: Don Olayının Etkileri

10-11 Nisan tarihinde meydana gelen zirai don nedeniyle Manisa’da zarar gören bölgeleri ziyaret eden Gizligider, “Bu don olayı, geçtiğimiz günlerde 34 ilimizde yaşandı. Manisa, tarım açısından önemli bir il ve burada 877 bin 598 dekar üzüm bağımız mevcut. Bu olay yalnızca üzüm yetiştiriciliğini değil, meyvecilikle uğraşan üreticileri de etkiledi” dedi. Hava sıcaklığının, o gece bazı yerlerde eksi 3 dereceye kadar düştüğünü ve bunun birçok ilçeyi kapsadığını belirtti.

  • Manisa’nın Saruhanlı bölgesi en ağır hasarın yaşandığı yer oldu.
  • Dondan etkilenen 17 ilçe arasında, Gediz Nehri çevresindeki alanlar en yoğun zararı gördü.

Gizligider, TARSİM’in hasar tespit süreçlerinin devam ettiğini ve çiftçilerin bu süreçte destek alacaklarını belirtti. “Elde edilen ilk verilere göre, 812 bin 681 dekar alanda 36 bin 738 üretici don zararına uğradı. Manisa’da sigorta yaptıran çiftçi sayısı 12 bin 820’dir,” şeklinde sözlerine devam etti. Ayrıca, sigorta bilincinin yüksek olduğu Manisa’da bağlarda sigortalılık oranının %54 olduğunu vurguladı.

Çiftçilere Destek ve Yeni Tedbirler

Gizligider, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan üreticilerimizin durumu hukuken geçersiz. Ancak, zarar gören çiftçilerimize harcamalarının karşılanacağı sözünü veriyoruz. Devlet, tarımsal kredi borçları gibi konularda üreticilerimizin yanındadır,” ifadelerini kullandı. Geçici tazmin süreci ile birlikte, gelecekte benzer durumların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını da sözlerine ekledi.

Denetim ve İletişim Süreci

Gizligider, tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası ile iş birliği içinde hareket ettiklerini belirtti. Ayrıca, don ücreti tazminatı ile ilgili bilgilerin TARSİM aracılığıyla alınabileceğini söyledi. Üreticilerin 172 numaralı ‘Alo TARSİM’ hattını arayarak hasarlarını bildirebileceklerini, sigorta kapsamındaki çiftçilerin de il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurabileceğini belirtti. “Önceliğimiz, tespitlerin tamamlandığı sürece üretimin devamlılığını sağlamak,” dedi.

Don felaketi sonrası alınacak önlemler ve tedbirler için TBMM’de bir komisyon kurulacağını açıklayan Gizligider, “Ürünlerin korunması için yeni yasal düzenlemeler üzerinde çalışacağız. Artık iklim değişikliğiyle mücadele etmek zorundayız,” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Gizligider’e bu inceleme ziyaretinde Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti milletvekilleri ve yerel yöneticiler eşlik etti.

“`

Related Posts

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!