AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

AB Komisyonu, ABD ile Otomobil ve Karşılıklı Tarifler Konusunda Anlaşmazlık Yaşanması Halinde Alınacak Adımları Açıkladı

AB Komisyonu, ABD ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusunda yaşanan anlaşmazlığın müzakere ile giderilememesi durumunda atılacak adımlara yönelik bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin karşılıklı fayda sağlayan bir sonuçla ve ABD’nin tarifelerinin kaldırılmasıyla sonuçlanmaması durumunda karşı önlemlere tabi tutulacak ürünler listesinin hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada yer alan ifadelere göre, “Liste, geniş bir yelpazedeki endüstriyel ve tarımsal ürünleri kapsayan 95 milyar avro değerindeki ABD’den ithalatı içeriyor.” Ayrıca, ABD’ye yönelik belirli AB çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatına kısıtlamalar getirileceği vurgulandı.

AB’nin öncelikli amacının müzakereler yoluyla karşılıklı faydalı ve dengeli bir çözüm bulmak olduğu ifade edilirken, tüketicilerini ve endüstrisini savunmak için olası karşı önlemleri hazırlamaya devam edeceği belirtildi.

Ayrıca, AB’nin ABD’ye karşı otomobil ve otomobil parçaları ile karşılıklı tarifeler konusunda Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) resmi istişare sürecini başlatacağı bildirildi.

Şu anda, AB’nin uygulayabileceği karşı önlemlere tabi tutulacak ABD ürünleri 218 sayfadan oluşmaktadır ve listede şarap, balık, at, uçak, otomobil ve parçaları, kimyasallar, makineler, sağlık ekipmanları gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce AB ülkelerine çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulamış ve sonrasında AB ürünlerine yüzde 20 karşılıklı tarife getirdiğini duyurmuştu. ABD ayrıca tüm araç ve otomobil parçaları ithalatına yüzde 25’lik tarife koydu.

Related Posts

Yoksulluk sınırı asgari ücreti 4’e katladı

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Kredi kartlarında limitlerin tamamı değişiyor

Bankalar, kredi kartları üzerinden yapılacak nakit işlemlere yönelik yürürlükte olan kısıtlamalarda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Son olarak 10 Temmuz tarihli tebliği ile kredi kartı borçlarına 48 aya kadar taksitlendirme imkanı tanıyan BDDK, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalan nakit çekim limit ve vadelerinde de normalleşme adımları atacak.

Ucuz iletişim dönemi sona erdi: BTK’den o hizmete erişim engeli!

BTK, sekiz farklı eSIM hizmet sağlayıcısına erişim engeli getirdi. Karar, dijital SIM kullanıcıları arasında tepkiyle karşılandı.

Logosu değişti, kimse anlamadı! Her yerde karşınıza çıkabilir!

Otomotiv dünyasının ikonik isimlerinden Range Rover, sade ama bir o kadar da tartışmalı yeni logosuyla gündemde. Marka tarihinde önemli bir görsel kimlik değişikliğine imza atan şirket, tanıtımını yaptığı yeni amblemle birçok soru işaretini de …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …