Goldman yetkilisi: TCMB’den eylülde faiz indirim beklentimiz devam ediyor

ABD’li bankacılık grubu Goldman Sachs Yönetici Direktörü ve Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Araştırma Eş Başkanı Clemens Grafe, yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin kesinlikle arttığını, ancak bu yıl tahminen yaklaşık 30 milyar dolarlık portföy girişi olmasına rağmen, bunların büyük bölümünün kısa vadeli yatırımlardan oluştuğunu söyledi.

Ekonomim’den Elif Karaca’ya konuşan Grafe, “Yatırımcılar henüz enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşeceğine dair güven duymuyor ve bu nedenle daha uzun vadeli varlıklarda pozisyon alma konusunda isteksizler” dedi. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın Reuters ile söyleşisinde şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini belirtmesine rağmen TCMB’den eylülde faiz indirimi beklediklerini belirten Grafe, küresel ekonomiye ilişkin beklentilerini de paylaştı.

‘OLUMLU AMA TEK BAŞINA ÖNEMLİ DEĞİL’

Grafe, “Türkiye ile ilgili son olumlu gelişmelerin yabancı yatırım girişini hızlandıracağını düşünüyor musunuz” sorusuna şu yanıtı verdi: “Moody’s’in not artırımı, diğer kredi derecelendirme kuruluşları da dahil olmak üzere son dönemde yapılan analizlerin ve piyasanın fiyatladığı durumun bir teyididir. Bizce de olumludur ancak sermaye girişlerinin artması için tek başına o kadar önemli değil. Yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi kesinlikle arttı. Ancak bu yıl tahminen yaklaşık 30 milyar dolarlık portföy girişi olmasına rağmen, bunların büyük bölümü kısa vadeli yatırımlardan oluşuyor. Türkiye’de yapılan anketlerin ve Moody’s not artırımında etkili olan koşulların da gösterdiği gibi döviz likiditesi konusundaki endişeler azaldı ve mevcut faizlerde TL çok cazip. Yatırımcılar henüz enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşeceğine dair güven duymuyor ve bu nedenle daha uzun vadeli varlıklarda pozisyon alma konusunda isteksizler. Daha sürdürülebilir bir yabancı sermaye girişini tetikleyecek olan şeyin enflasyondaki düşüş olduğunu düşünüyoruz.”

‘EYLÜL’DE 100 BAZ PUANLIK İNDİRİM ÖNGÖRÜYORUZ’

Grafe, Goldman Sachs olarak TCMB’den yakın zamanda faiz indirimi bekleyip beklemedikleri sorusunu da yanıtladı. Eylül ayında 100 baz puanlık ilk faiz indirimi öngördüklerini söyleyen Grafe, “Bunu dördüncü çeyrekte 900 baz puanlık indirim izleyebilir. Ancak, indirim döngüsünün eylülde başlatılması, o zamana kadar hanehalkı enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde düşmesine bağlı. Biz ekonomistler bunun olası olduğunu düşünüyoruz ancak doğal olarak başkalarının düşüncelerinin nasıl evrileceğini tahmin etmek zor. Eylül ayında yıllık bazda enflasyonun yüzde 44’e inmesini bekliyoruz ve dolayısıyla basit yüzde 50’lik ve yıllık bileşik yüzde 64’lük bir politika faiziyle reel faiz oranları çok yüksek olacak. Bu görüşe ilişkin riskin çoğunlukla Türk halkının enflasyon beklentileriyle ve TCMB indirimlere başladığında mevduat tabanında bir miktar yeniden dolarizasyon riskiyle ilgili olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesi yaptı.

‘ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN YETERİNCE AYARLANMIŞ OLMASINA BAĞLI’

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediği yönündeki açıklamalarının tahminlerini değiştirmediğini söyleyen Grafe, “Faiz indirimi tahminimiz gerçekten de eylül ayına kadar enflasyon beklentilerinin yeterince ayarlanmış olmasına bağlı. Ancak, bu aşamada tahminimizi değiştirmeyi düşünmüyoruz” dedi.

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir