Macron’dan Batı Sahra çıkışı! Enerji oyunları başladı

Fransa, Batı Sahra bölgesinin özerkliği için Fas’ın sunduğu 2007 tarihli planı tek ve kalıcı çözüm olarak tanıdığını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu kararını Fas’ın ulusal gününde Kral Mohammed VI’ya gönderdiği mektupta belirtti.

Macron, Batı Sahra’nın Fas egemenliği altında özerkliğini desteklediklerini ve bu planın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları doğrultusunda adil ve kalıcı bir siyasi çözümün tek temeli olduğunu vurguladı.

İSPANYA BENZER AÇIKLAMADA BULUNMUŞTU

Batı Sahra, bağımsızlık mücadelesi veren bir bölge olarak uzun süredir tartışmalara yol açıyor. Eski İspanyol kolonisi olan Batı Sahra, Afrika ülkelerinden birçok tarafından bağımsız bir ülke olarak tanınsa da, BM ve AB gibi uluslararası kuruluşlar bu statüyü onaylamıyor. Fas, bu bölgeyi kendi toprağı olarak görüyor ve 2007 yılında bölge için bir özerklik planı sundu. Ancak bu plan, Sahravi halkını temsil eden Polisario Cephesi ve Cezayir tarafından reddedildi.

Şubat ayında İspanyol Başbakanı Pedro Sánchez’in Fas’ı ziyaret ederek Kral Mohammed VI ile görüştüğü ve Fas’ın özerklik planını desteklediği belirtildi. Ardından Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, Fas’ın özerklik planının önemine dikkat çekti.

BATI SAHRA NEDEN ÖNEMLİ?

Fransa ve İspanya’nın Batı Sahra meselesindeki desteğinin ardında, bölgenin zengin enerji kaynaklarıyla ilgili çıkarlar yatıyor. Batı Sahra, fosfat ve petrol rezervleriyle dikkat çekerken, esas ilgi Fas’ın da dahil olduğu Nijerya-Fas Afrika-Atlantik doğalgaz boru hattından kaynaklanıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Avrupa enerji piyasalarının çalkantılı hale gelmesi, Avrupalı ülkeleri Afrika’daki enerji kaynaklarına yönlendirdi.

Özellikle İspanya’nın, Cezayir ile olan ticari ilişkilerini kesip Fas’a yönelmesi ve Fransa’nın da enerji güvenliğini sağlamak için Fas ile işbirliği yapması dikkat çekiyor. Nijerya’dan başlayıp Batı Afrika üzerinden Fas’a ve İspanya’ya uzanacak bu yüksek maliyetli doğalgaz boru hattı, Avrupa’nın artan enerji ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. Ancak, bu proje, Cezayir ve Fas arasındaki enerji rekabetini daha da tırmandırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir